Gyakori kérdések

Hogyan lehet ingyenes egy magániskola képzése?
Magániskolaként képzéseink többsége tandíjköteles, de nappalis tanulóink a képzés teljes ideje alatt – tanulószerződés keretében (http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/tanuloszerzodes-es-egyuttmukodesi-megallapodas-2685) – pénzbeli juttatást kapnak a gyakorlati képzést biztosító gazdálkodószervezettől, amely összege megegyezik a képzés tandíjával. Így a képzés ingyenes lesz.
Tovább

Nézzünk egy példát!
Nappali munkarenden a grafikus képzés esetében a tandíj 15.690 Ft havonta. Ugyanakkor tanulóink a képzés teljes ideje alatt tanulószerződés keretében pénzbeli juttatást kapnak, amely összege megegyezik a képzés tandíjával (15.690 Ft/hó). További juttatásként havonta étkezési hozzájárulásban (min. 2.000 Ft étkezési jegy/hó) is részesülnek tanulóink.
(Jogszabály változás esetén az összegek változhatnak, de a tandíj a képzés teljes időtartama alatt sem haladja meg a tanulói juttatások mértékét, tehát ezáltal a képzés végig ingyenes lesz.)
Esti munkarenden – képzésenként eltérő – tandíjat kell fizetned a szorgalmi időszak alatt (10 hónap/év).
Vizsgadíj
A nappali és esti munkarenden a szakmai vizsgáért (OKJ vizsga) a képzés végén, a vizsgára történő jelentkezésig (2017. február) vizsgadíjat kell befizetni.
Egyes képzéseink – az államilag támogatott keretszám erejéig – teljesen ingyenesek. Ebben az esetben nincsen tandíj és a szakmai vizsgáért sem kell fizetned.
Ablak bezárása

Mit jelent az iskoláztatási támogatás (családi pótlék)?
A köznevelési intézményben, nappali munkarendben tanuló diákok annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévüket – sajátos nevelési igényű tanuló esetén – a 23. életévét betöltik, iskoláztatási támogatásra (korábbi nevén családi pótlékra) jogosultak, amelynek összeg évente minimum 146.400 Ft.
Az ellátások összegéről és az igénylés módjáról az alábbi linken találsz részletes tájékoztatót:
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/csaladi_potlek
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/csaladtamogatasi_ellatasok_osszegei

Érettségi után szakképzés? Miért tanuljak szakmát?
A szakképzettséggel rendelkező pályakezdők körében sokkal kisebb arányban válnak munkanélkülivé, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek. Fontos hangsúlyozni, hogy a magyar munkaerőpiac évek óta több területen is szakemberhiánnyal küzd. A logisztikusok legjobbjai gyakran már az iskolapadból elkelnek, de nagy a kereslet a jól képzett pénzügyi, számviteli és gazdasági valamint turisztikai szakemberek iránt is.
Tovább

Mert szakképzetten biztosabb az elhelyezkedés
Persze ne ringassa magát senki abban a hitben, hogy a kezében tartott bizonyítvány önmagában elegendő ahhoz, hogy álmai állásába, a munkaerőpiac legfelsőbb régióiba repítse őt. A szakmával rendelkezők száma az utóbbi években erőteljesen megnövekedett és ez kiélezettebb versenyszituációt teremtett az állásokért folyó harcban. A cégek több jelentkező között válogathatnak, tehát igényeiket is emelhetik -– így a végzettséget igazoló papír egyre ritkábban elég a sikerhez. Az elhelyezkedés legfőbb sarokköve a szakma kiváló ismerete mellett az idegen nyelvtudás és az informatikai ismeret.
..és mert a tanulás hasznos tevékenység
Van egy pofonegyszerű érv a továbbtanulás mellett: a tanulás alapvetően hasznos emberi tevékenység. A szakképzésben szerzett ismeretek olyan szellemi táplálékot és kitágított látókört nyújtanak a diákoknak, mely egész életüket befolyásolhatja. A szakképzés nem csak a frissen érettségizettek számára lehet vonzó. A munkaadók többsége is örömmel veszi, ha az alkalmazottak továbbtanulásra adják a fejüket. Ennek keretet adhat az Európai Unió sokat hangoztatott irányelve, az ún. „élethosszig tartó tanulás” (life-long learning) is, mellyel arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy ne csak fiatalon fejlesszék tudásukat, hanem folyamatosan, életük minden szakaszában legyenek nyitottak a tanulásra. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai világban több lábon állni biztonságot teremt. Egy újabb szakma vagy a meglévő szakképzettség kiegészítése ráépüléssel és magasabb szintű tudással javítja a munkaerőpiaci esélyeket vagy többletpontokat jelent a felsőoktatásban.
Ablak bezárása

Milyen szakmát válasszak?
Bizonytalan vagy? Tölts ki egy tesztet!
http://www.felvi.hu/felveteli/teszt

Mire használhatom az Europass bizonyítvány kiegészítőt?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő egy olyan, idegen nyelven kiállított okirat, amelyet a sikeres szakmai vizsgát követően iskolánk a tanuló kérésére állít ki. A bizonyítvány-kiegészítő az Európai Unióban elfogadott formanyomtatványban rögzíti a szakképzés adatait, így külföldi munkavállaláshoz szinte elengedhetetlen.
Tovább

A bizonyítvány-kiegészítő információt ad a szakképesítés alap adatairól, a képzésben részt vett tanuló szakmai kompetenciáiról, a kötelező szakmai elméleti-gyakorlati tantárgyakról, az óraszámokról. Kérhető angol vagy német nyelven, de elérhető francia, olasz vagy spanyol nyelvű bizonyítvány-kiegészítő is. A bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem bír jogi érvénnyel, csak a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes!
Ha ennél is többet szeretnél tudni róla, akkor részletes tájékoztatás az alábbi honlapon olvasható: http://nrk.nive.hu/nyit_lap/Ablak bezárása

Kollégiumot/albérletet keresek
Bár iskolánknak nincsen saját kollégiuma, de szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik kollégiumi férőhelyet illetve albérletet keresnek.
Az alábbi néhány kollégium kapacitás függvényében tudja fogadni a tanulóinkat.
Tovább

A szálláshelyek eltérő minőségűek és éppen ezért eltérő díjakat kell fizetned érte.
További információért mindenképpen fordulj az adott kollégiumhoz.

Budapesten rengeteg albérlet közül válogathatsz. Ha szeretnéd csökkenteni költségeidet, akkor érdemes barátokkal, vagy diáktársakkal közösen lakást bérelni.
Érdemes időben elkezdeni az albérletkeresést, mivel a jó helyek hamar elkelnek.
Az alábbi oldalakon érdemes keresned:

Ablak bezárása

Diákigazolvány igénylése
A diákigazolványt 2012-től okmányirodában kell igényelni, ahol ellenőrzik a tanuló adatait, rögzítik az aláírását, fényképet készítenek róla és kiadják a „NEK-adatlapot. Az igényléshez a következőkre van szükség:
Tovább

  • személyi igazolvány (annak hiányában születési anyakönyvi kivonat)
  • vagy egyéb személyazonosító okmány (útlevél, jogosítvány)
  • lakcímkártya

Az okmányirodában érdemes előre időpontot foglalni.
A NEK-adatlap birtokában az iskolatitkárságon folytatódik az ügyintézés

  • a diákigazolvány igénylési díja (1400 forint)

Ha többet szeretnél tudni a diákigazolvánnyal kapcsolatos igénylésről, akkor kattints ide: http://www.diakigazolvany.hu

Ablak bezárása

Mire használhatom a diákigazolványomat?
 Számos kulturális és kereskedelmi kedvezmény mellett a legjelentősebb a helyi közlekedésben igénybe vehető, BKV kedvezmények, amelyek a nappalis és estis diákokat egyaránt megilletik.
Tovább

Helyi közlekedés – kedvezmények:
A villamos, trolibusz, földalatti vasút, metró, fogaskerekű vonalain, valamint az elővárosi vasút (HÉV) és az autóbusz Budapest közigazgatási határán belüli vonalszakaszain a diákigazolvánnyal vagy igazolással rendelkező jogosultak kedvezményes bérletet vásárolhatnak az utazási kedvezmények igénybevételéhez.
A bérletek áráról a http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/jegy-es-berletarak oldalon tájékozódhatsz.
Helyközi közlekedés – kedvezmények:
Helyközi közlekedésben 50%-os jegykedvezményre jogosultak a nappali és esti tagozatos tanulók bármely viszonylatú utazásra.
Helyközi közlekedésben 90%-os bérletkedvezményre jogosultak a nappali és esti tagozatos tanulók az iskola-lakhely közötti utazására.
Ha többet szeretnél tudni a diákigazolvánnyal kapcsolatos utazási, kulturális és kereskedelmi kedvezményekről, akkor kattints ide: http://wwww.diakkedvezmeny.huAblak bezárása