Gyakori kérdések

 

Hány éves korig járhatok nappalira?
A Köznevelési törvény június közepi módosítása lehetővé teszi mindazok számára, akik 1993. január 1. után születtek, hogy tanulmányaikat nappali tagozaton folytassák. Tehát, ha még nem múltál el 24 éves, akkor jelentkezhetsz nappali tagozatra.

Valóban ingyenes a második szakképesítés megszerzése?
Magyarországon az első és második, az állam által elismert szakképesítés megszerzését az állam az iskolai rendszerű szakképzés keretein belül ingyenesen biztosítja a szakképző iskolai tanulók számára abban az esetben, ha költségvetési támogatásban részesített szakképesítést választ a jelentkező a megfelelő iskolában.

Mit jelent az iskoláztatási támogatás (családi pótlék)?
A köznevelési intézményben, nappali munkarendben tanuló diákok annak a tanévnek a végéig, amelyben a 20. életévüket – sajátos nevelési igényű tanuló esetén – a 23. életévét betöltik, iskoláztatási támogatásra (korábbi nevén családi pótlékra) jogosultak, amelynek összeg évente minimum 146.400 Ft.
Az ellátások összegéről és az igénylés módjáról az alábbi linken találsz részletes tájékoztatót:
cst.onyf.hu/ellátások/csaladipótlék
cst.onyf.hu/hu/ellátások/családipótlék/az-egyes-családtámogatási-ellátások-összegei

Érettségi után szakképzés? Miért tanuljak szakmát?
A szakképzettséggel rendelkező pályakezdők körében sokkal kisebb arányban válnak munkanélkülivé, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek. Fontos hangsúlyozni, hogy a magyar munkaerőpiac évek óta több területen is szakemberhiánnyal küzd. A logisztikusok legjobbjai gyakran már az iskolapadból elkelnek, de nagy a kereslet a jól képzett pénzügyi, számviteli és gazdasági valamint turisztikai szakemberek iránt is.
Tovább

Mert szakképzetten biztosabb az elhelyezkedés
Persze ne ringassa magát senki abban a hitben, hogy a kezében tartott bizonyítvány önmagában elegendő ahhoz, hogy álmai állásába, a munkaerőpiac legfelsőbb régióiba repítse őt. A szakmával rendelkezők száma az utóbbi években erőteljesen megnövekedett és ez kiélezettebb versenyszituációt teremtett az állásokért folyó harcban. A cégek több jelentkező között válogathatnak, tehát igényeiket is emelhetik -– így a végzettséget igazoló papír egyre ritkábban elég a sikerhez. Az elhelyezkedés legfőbb sarokköve a szakma kiváló ismerete mellett az idegen nyelvtudás és az informatikai ismeret.
..és mert a tanulás hasznos tevékenység
Van egy pofonegyszerű érv a továbbtanulás mellett: a tanulás alapvetően hasznos emberi tevékenység. A szakképzésben szerzett ismeretek olyan szellemi táplálékot és kitágított látókört nyújtanak a diákoknak, mely egész életüket befolyásolhatja. A szakképzés nem csak a frissen érettségizettek számára lehet vonzó. A munkaadók többsége is örömmel veszi, ha az alkalmazottak továbbtanulásra adják a fejüket. Ennek keretet adhat az Európai Unió sokat hangoztatott irányelve, az ún. „élethosszig tartó tanulás” (life-long learning) is, mellyel arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy ne csak fiatalon fejlesszék tudásukat, hanem folyamatosan, életük minden szakaszában legyenek nyitottak a tanulásra. És azt sem szabad elfelejteni, hogy a mai világban több lábon állni biztonságot teremt. Egy újabb szakma vagy a meglévő szakképzettség kiegészítése ráépüléssel és magasabb szintű tudással javítja a munkaerőpiaci esélyeket vagy többletpontokat jelent a felsőoktatásban.
Ablak bezárása

Milyen szakmát válasszak?
Bizonytalan vagy? Tölts ki egy tesztet!
http://www.felvi.hu/felveteli/teszt

Mire használhatom az Europass bizonyítvány kiegészítőt?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő egy olyan, idegen nyelven kiállított okirat, amelyet a sikeres szakmai vizsgát követően iskolánk a tanuló kérésére állít ki. A bizonyítvány-kiegészítő az Európai Unióban elfogadott formanyomtatványban rögzíti a szakképzés adatait, így külföldi munkavállaláshoz szinte elengedhetetlen.
Tovább

A bizonyítvány-kiegészítő információt ad a szakképesítés alap adatairól, a képzésben részt vett tanuló szakmai kompetenciáiról, a kötelező szakmai elméleti-gyakorlati tantárgyakról, az óraszámokról. Kérhető angol vagy német nyelven, de elérhető francia, olasz vagy spanyol nyelvű bizonyítvány-kiegészítő is. A bizonyítvány-kiegészítő önmagában nem bír jogi érvénnyel, csak a szakképzettséget igazoló bizonyítvánnyal együtt érvényes!
Ha ennél is többet szeretnél tudni róla, akkor részletes tájékoztatás az alábbi honlapon olvasható: http://nrk.nive.hu/nyit_lap/Ablak bezárása

Kollégiumot/albérletet keresek
Bár iskolánknak nincsen saját kollégiuma, de szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik kollégiumi férőhelyet illetve albérletet keresnek.
Az alábbi néhány kollégium kapacitás függvényében tudja fogadni a tanulóinkat.
Tovább

A szálláshelyek eltérő minőségűek és éppen ezért eltérő díjakat kell fizetned érte.
További információért mindenképpen fordulj az adott kollégiumhoz.

Budapesten rengeteg albérlet közül válogathatsz. Ha szeretnéd csökkenteni költségeidet, akkor érdemes barátokkal, vagy diáktársakkal közösen lakást bérelni.
Érdemes időben elkezdeni az albérletkeresést, mivel a jó helyek hamar elkelnek.
Az alábbi oldalakon érdemes keresned:

Ablak bezárása

Diákigazolvány igénylése
A diákigazolványt 2012-től okmányirodában kell igényelni, ahol ellenőrzik a tanuló adatait, rögzítik az aláírását, fényképet készítenek róla és kiadják a „NEK-adatlapot. Az igényléshez a következőkre van szükség:
Tovább

  • személyi igazolvány (annak hiányában születési anyakönyvi kivonat)
  • vagy egyéb személyazonosító okmány (útlevél, jogosítvány)
  • lakcímkártya

Az okmányirodában érdemes előre időpontot foglalni.
A NEK-adatlap birtokában az iskolatitkárságon folytatódik az ügyintézés

  • a diákigazolvány igénylési díja (1400 forint)

Ha többet szeretnél tudni a diákigazolvánnyal kapcsolatos igénylésről, akkor kattints ide: http://www.diakigazolvany.hu

Ablak bezárása

Mire használhatom a diákigazolványomat?
Számos kulturális és kereskedelmi kedvezmény mellett a legjelentősebb a helyi közlekedésben igénybe vehető, BKV kedvezmények, amelyek a nappalis és estis diákokat egyaránt megilletik.
Tovább

Helyi közlekedés – kedvezmények:
A villamos, trolibusz, földalatti vasút, metró, fogaskerekű vonalain, valamint az elővárosi vasút (HÉV) és az autóbusz Budapest közigazgatási határán belüli vonalszakaszain a diákigazolvánnyal vagy igazolással rendelkező jogosultak kedvezményes bérletet vásárolhatnak az utazási kedvezmények igénybevételéhez.
A bérletek áráról a http://www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/jegy-es-berletarak oldalon tájékozódhatsz.
Helyközi közlekedés – kedvezmények:
Helyközi közlekedésben 50%-os jegykedvezményre jogosultak a nappali és esti tagozatos tanulók bármely viszonylatú utazásra.
Helyközi közlekedésben 90%-os bérletkedvezményre jogosultak a nappali és esti tagozatos tanulók az iskola-lakhely közötti utazására.
Ha többet szeretnél tudni a diákigazolvánnyal kapcsolatos utazási, kulturális és kereskedelmi kedvezményekről, akkor kattints ide: http://wwww.diakkedvezmeny.huAblak bezárása

Sikeres OKJ vizsga után – 24 felsőoktatási többletpont
Szakképesítés alapján legfeljebb egy, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakirányú, emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért 24 többletpont adható.
Többletpont a szakképesítés alapján: agrár, bölcsészettudomány, informatika, jogi, gazdaságtudományok, műszaki, művészetközvetítés, közigazgatási, rendészeti és katonai, orvos- és egészségtudomány képzési terület csak egészségtudományi képzési ága, pedagógusképzés, sporttudomány, társadalomtudomány, természettudomány képzési területekhez tartozó alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon jár
http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_2016A/FFT2016A_1sz_tablazat.pdf
Tovább

Figyelem! Adott képzési területen csak abban az esetben jár a szakképesítésért többletpont, ha a képzési terület intézményei erről közösen úgy határoztak (ez az információ az 1. sz. táblázatban található meg). Ez igaz akkor is, ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne. A szakirányú továbbtanulásnak megfelelő képzési területek listája itt található: http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT_2016A/FFT2016A_6sz_tablazat.pdf
Ablak bezárása