Gyakori kérdések

Támogatott és korlátozottan támogatott szakmák

Kormányrendeletben került szabályozásra a piaci igényeknek megfelelően, hogy melyek a keresett (hiány), korlátozottan keresett és nem keresett szakmák. Ennek megfelelően tanulhatnak állami támogatással tandíjmentesen bizonyos szakmákat. A korlátozottan keresett szakmák esetében az egyes iskolák tandíjmentes kvótákat töltenek be. Amennyiben ezek betöltésre kerülnek, csak önköltséges rendszerben jelentkezhetnek a képzésre.

Első szakképesítés

A Magyar Állam az első OKJ-s szakképesítés megszerzéséhez támogatást nyújt a tanulóknak. Első OKJ-s szakképesítésnek számít az államilag támogatott szakképzés akkor (azaz igénybe vehető a támogatás), ha még nincs szakképesítése a tanulónak (nincs OKJ-s bizonyítványa). Nem számít ebből a szempontból szakképesítésnek, azaz igénybe vehető a támogatás akkor is, ha van ugyan már OKJ-s bizonyítványa, de azt nem iskolarendszerben szerezte (tanfolyamot végzett). Továbbá, amennyiben van már iskolarendszerben szerzett OKJ-s bizonyítványa, de magasabb szintű azonos szakirányú képzésen vesz részt a tanuló, akkor is igénybe veheti a támogatást, amennyiben a magasabb szintű szakképesítés ún. ráépülés (kérje iskolatitkáraink segítségét).

Nappali vagy esti tagozat?

A nappali és az esti tagozatos képzések között több alapvető különbség van. Az első, hogy nappali tagozat esetén a tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben 21. életévét betölti, kizárólag felnőttoktatásban kezdhet új tanévet, ugyanakkor estire 18 év felett korhatár nélkül jelentkezhet. A másik nagy különbség, hogy nappali tagozaton számos többlet-kedvezményt nyújt az állam (családi pótlék, kollégium, egészségbiztosítási ellátás, stb.), az esti mellett viszont lehetőség van a napi 8 órás munkavállalásra. Fontos az óralátogatás. Kiemelt figyelmet fordítunk a hiányzások ellenőrzésére, hiszen egy nappali tagozatos tanulónak legfőbb feladata a tanulás.

Laptop használatra?

Nappali tagozatos, első szakképzésen résztvevő tanulóink használatra laptopot kaphatnak a tanulmányi idő alatt. A laptopok új, Albacomp típusú, beépített kamerával, WIFI-vel és DVD íróval ellátott gépek, laptop táskával, biztosítással és biztonsági zárral, Windows Vista operációs rendszerrel. Amennyiben a tanulónál a használat (kiadás időpontja és visszavétel időpontja közötti idő) sérülés éri a gépet, abban az esetben a biztosítási önrészt a tanuló állja. A laptopok iskolai tárolására intézményünk számzáras lemezszekrényeket biztosít.

Informatikai szakirányon milyen számítógépeken tanulnak a résztvevők?

Intézményünk informatikai szakirányán résztvevők korszerű számítástechnikai eszközökön sajátítják el ismereteiket. Jöjjön be, és kérje meg kollégáinkat, hogy mutassák meg termeinket/géptermeinket. Beszéljen az oktató tanárainkkal és tegye fel bátran speciális kérdéseit, amire oktatásszervezőink esetleg nem tudnak válaszolni!